mineral acicular in rocă stratificată

In jos

mineral acicular in rocă stratificată

Mesaj  petrudamsa la data de Mar Aug 23, 2011 7:24 pm

Salutare tuturor

Recent am "descoperit" în una din ieşirile mele de pe teren un mineral acicular pe care nu pot sa il identific nici măcar aşa "în mare".
Unde l-am găsit şi câteva detalii generale despre el AICI.
Culoarea mineralului e albă, deşi în unele fotografii duce spre carmin, datorită îmbibării cu oxizi de fier. Mineralul se prezintă sub formă de cristale aciculare transparente şi incolore când este curăţat şi se formează între straturile unei roci friabile, având undeva la până 1 mm grosime, dar lungimea poate ajunge la 2 cm, depinzând de distanţa dintre straturile rocii matrice. Nu prea pot da alte detalii exacte despre durităţi sau formă precisă a cristalului pentru că nu am aparatură necesară, iar metoda cu zgâriatul nu merge, cristalele fiind prea subţiri. În orice caz, sunt rezistente la acizi slabi: am tratat experimental câteva esantioane mai mici cu deruginol, în încercarea de a scăpa de limonit şi oxizii de fier, deşi în proces lent (1 zi) deruginolul a dizolvat oxizii, lăsând cristalele (aparent) neatinse, si alb transparente.
Mai mult, pe şi între straturile rocii matrice (care de asemenea nu o pot identifica) există în unele cazuri urme de fosile vegetale, frunze, crenguţe, urme de seminţe.
Am să pun câteva fotografii, iar dacă mai e nevoie pun şi altele.petrudamsa

Mesaje : 9
Data de inscriere : 07/11/2010
Varsta : 47
Localizare : Baia Mare

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Mineral acicular

Mesaj  Florin Sova la data de Mier Aug 24, 2011 3:01 pm

Salut! Cred ca este vorba de o roca,Travertin (alcatuita din calcit si aragonit).Se presupune că stratificarea se datorează depunerii sezoniere, în sensul că vara s-au depus benzile mai groase și deschise la culoare, iar iarna benzile subțiri și închise la culoare,se mai numeste si onix carbonatic.Se depune in izvoare carbonatice,la temperaturi joase si adesea poate include fosile (in special frunze si crengute) cazute in apa si acoperite cu carbonati.Probabil cristalele sunt aragonite.
E doar o opinie.
Numai bine!
avatar
Florin Sova
Admin

Mesaje : 41
Data de inscriere : 22/10/2010
Varsta : 39
Localizare : Bacau

Vezi profilul utilizatorului http://fosilemineraleroci.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum